Atıksu ve atık arıtma sistemlerinin işletme maliyetlerinde çamur arıtımı önemli bir bileşendir. Üretilen çamurun susuzlaştırması, çamurun bertaraf maliyetlerini önemli ölçüde azaltmaktadır.
Ekosistem, çamur tipine (granüler veya kristal, yapışkan, tiksotropik, jelatinli, yapışkan veya lifli) göre gerekli kuruluk ve taşıma maliyetine bağlı olarak farklı çamur susuzlaştırma ve kurutma sistemleri kullanmaktadır. Örneğin tekstil, kâğıt, pet geri dönüşüm sektörlerinde dekantör kullanarak çamurun bertaraf öncesinde kuruluk oranı maksimum oranda artırılır. Kullanılan bazı uygulamalar da aşağıdaki gibidir.
• Çamur Susuzlaştırma Tamburu
İçten beslemeli döner tambur ızgara, bez ile kaplanmış delikli bir tambura sahiptir ve fazla çamuru yüzde 6 katı madde oranına kadar susuzlaştırmak için özel olarak tasarlanmıştır.
• Dekantör
Santrifüj dekantör ile çamur susuzlaştırma, proses çamurunun şartlandırılmasından sonra sıvı ve katı fazı birbirinden ayırmak için yer çekiminden üç bin kat daha etkili olan santrifüj kuvvetinden faydalanılarak yapılır. En etkili ve operasyonu kolay çamur susuzlaştırma işlemidir.
• Plakalı Filtre Pres
Plakalı filtre presler, plakalardaki çamuru sisteme çok yüksek basınç uygulayarak susuzlaştırır. Plakalı filtre pres, yüzde otuz üzerinde yüksek çamur susuzlaştırma kapasitesine sahiptir.
• Beltfiltre Pres
Belt filtre pres sisteminde ilk aşamada yerçekimi ikinci aşamada ise basınç etkisi ile çamur susuzlaştırma gerçekleştirilir. Mekanik yoğunlaştırıcılı kombi sistemler oldukça az yer kaplar ve daha ekonomiktir. Çamur susuzlaştırma sistemi dizaynı, atıksu ve çamurun karakterine bağlıdır.